Глаукома –„ТИХИЯТ КРАДЕЦ“

От глаукома страдат милиони хора по света. Тя е сред водещите причини за слепота и е на първо място като причина за нелечима слепота. Глаукомата е едно от най-опасните заболявания. Оставена без лечение и контрол води до сигурна слепота. Това е заболяване, което веднъж отнеме ли зрението, нищо не е в състояние да го върне.

Наричат глаукомата „ тихият крадец“, защото заболяването в много от случаите преминава без никакви симптоми, прогресира бавно, неусетно и незабележимо. Зрителният дефект се осъзнава много късно, тъй като човешкият мозък е в състояние за един по-продължителен период да компенсира липсващите детайли от общата картина. Пациентът дълго време не забелязва измененията в зрителните функции  и тъй като те настъпват бавно и той  се приспособява към тях. Това прави глаукомата толкова коварна и опасна.

Слепотата, причинена от глаукома, идва вследствие на клетъчна смърт на нервните клетки и увреждането на оптичния нерв. Зрителният нерв изпраща визуална информация от окото към мозъка. Поради увреждането му, някои сигнали не могат да достигнат до мозъка, зрението намалява, а липсата на лечение води до пълно ослепяване. Увреждането на зрителния нерв в много случаи се дължи на повишеното вътреочно налягане.

Глаукомата обикновено не причинява болка и не предизвиква симптоми преди да възникне забележимата загуба на зрение . В продължение на 10-15 години болестта прогресира и зрението значително се уврежда. Загубата на зрение причинено от глаукома е необратимо, тъй като зрителния нерв умира и не може да бъде възстановен. Най- важният момент при лечение на глаукомата е ранното й откриване. Затова при  дискомфорт в очите се препоръчва преглед при очен лекар.


Събития

13-ти Конгрес на БДО, 24-27 октомври 2019г. | хотел Рила | Боровец

Околаб ЕООД има удоволствието да Ви покани да посетите нашия щанд на  13-ти конгрес на БДО... повече

Новини

Довиждане Princess, здравей Saypha !

Висококачествените и отличени в естетичната медицина хиалуронови филъриPrincess® са... повече

Успешна сертификация по ISO 9001:2008

На 09.09.2013г. системата за управление на ОКОЛАБ ООД беше успешно сертифицирана по стандарт ISO... повече

  • Лого ManiЛого OptimalMBIAeon AstronЛого Croma
  • Лого AuralabЛого OptimaЛого MadhuMBIAeon AstronЛого Croma